Blog 18 oktober, 2019

Op je 40e mentaal met pensioen?

Een leven lang leren en ontwikkelen is een veelgehoord advies, maar is dat ook echt noodzakelijk?

Uit onderzoek van Jenny Huis blijkt dat veel medewerkers op hun veertigste mentaal met pensioen gaan en afhaken. Ze zitten hun tijd uit, zijn gevoeliger voor ziekteverzuim en kosten werkgevers veel extra geld. In de praktijk blijkt daarnaast dat veel medewerkers hun pensioen niet meer halen bij de huidige werkgever en door reorganisaties, bedrijfseconomische omstandigheden of andere redenen tussen hun 40e en pensioengerechtigde leeftijd gedwongen op zoek moeten gaan naar een andere werkgever. Het helpt dan niet echt dat de medewerker niet meer geïnvesteerd heeft in zijn persoonlijke ontwikkeling, vastgeroest zit in patronen en in de mentale afhaak stand zit.

Investeren in opleiding en persoonlijke ontwikkeling juist ook na je 40e is belangrijk. We zien dat veel werkgevers met name investeren in jongere medewerkers en het idee hebben dat de 40 plusser het allemaal al wel weet. Een misvatting. Juist om te voorkomen dat medewerkers indutten en een mindere bijdrage gaan leveren aan het bedrijf is het belangrijk om blijvend te investeren in de medewerker. Het verhoogt aantoonbaar het werkplezier, de productiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. Daarnaast blijft de medewerker mobiel en is hij beter in staat zich aan te passen aan nieuwe situaties. Binnen 50pluswerkt merken we dagelijks dat werknemers die op latere leeftijd op zoek moeten naar een nieuwe baan een grotere kans maken, als ze continu aandacht hebben besteed aan hun eigen ontwikkeling. Het aanpassingsvermogen is groter, de skills meer up tot date en de werknemer is daardoor van meer waarde voor een nieuwe werkgever.

Blijvend aandacht besteden aan opleiding en ontwikkeling voorkomt dus dat iemand mentaal met pensioen gaat en verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Een win win voor werknemer en werkgever.

Sander Overduin